Retki Etelä-Karjalaan pe-la 12.–13.8. toteutetaan ilmastoteemalla, mutta kohteet ja ohjelma ovat tuttua marttalaatua. Kohteina ovat mm. Iloisen Pässin maalaispuoti, Saimaan Virta, Lappeenrannan hiekkalinna ja Parikkalan patsaspuisto sekä monipuolinen ja paljon suosiota saanut Sadun kukkaiselämää -puutarha. Ruokailupaikkoina ovat Ravintola Nautilus ja Imatran Valtionhotelli, joissa noutopöytien meille suunniteltu tarjoilu painottuu retkiteeman mukaisesti järvikalaan ja kasvisruokiin.  Myös kahvila Majurska on käyntikohteena ja suosittelemme käyntiä Marttojen Vohvelikioskilla, satamassa sekä kauppatorilla. Yöpyminen on Scandic Patriassa. Lauantaina tutustumme mm. Lappeenrannan linnoituksen ympäristön kasvillisuuteen. Ilmoittautumiset viimeistään 26.6.2022 www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtumakalenteri tai tarvittaessa puhelimitse arkisin minulle. Retkelle pääsee mukaan myös matkan varrelta. Liitteenä on retkiesite. ILMASTOkoti Karjalan kylillä -hanke/ Joensuun seudun Leader ry tukee retken järjestelyä.

 

Herättäjäjuhlille pe-su 1.-3.7. tarvitaan kipeästi lisää talkoolaisia. Erityisesti suosituin juhlapäivä lauantai ja ruuanjakelu kaipaavat noin 5-6 tunnin talkoovuoroihin osallistujia, mutta myös muille juhlapäiville tarvitaan apukäsiä. Tehtäviä on myös kahvioissa ja kaikissa pisteissä on vastuuhenkilöt ohjaamassa talkoolaisia. Juhlat on erinomainen tilaisuus tutustua joukkomuonitukseen talkoolaisena ja sinne kannattaa ilmoittautua samalla tavalla autollisittain kuin marttojen omiin piirakkatalkoisiin. Paikan päällä perehdytetään ja sieltä saa essut lainaan ja juhlapaidan omaksi. Talkoolaiset saavat ruuan talkoovuoron aikana. Herättäjäjuhlien muonitus on juhlien ravintolatoimikunnan järjestämä ja ruuat tekee Polkka Oy. Martat ovat mukana tällaisiin tilaisuuksiin tottuneina talkoolaisina. Minä olen koko viikonlopun yhdessä talkoolaisten kanssa keittämässä kahvia ja teetä kenttäkeittimellä Areenan takana, ehkäpä näemmekin. Lisätietoa talkoista: https://www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtuma/herattajajuhlat-joensuussa-1-3-7-2022/?post-id=154669 . Paras tapa on varata oma talkoovuoro suoraan netistä: vapaaehtoistyo.fi/herattajajuhlat. Voit ilmoittautua talkoolaiseksi myös talkookortilla, joka on liitteenä ja joita saa seurakuntien toimipisteistä. Marttakeskuksesta ja Piirakkapajasta Joensuun torilta. Vielä juhlien aikaankin talkootoimisto Areenalla ottaa uusia talkoolaisia, mutta järjestäjien olisi hyvä mahdollisimman ajoissa saada talkoolaiset kokoon.

 

Lähetin tämän viestin Joensuun lähialueiden ja retken alkumatkan paikkakuntien lisäksi koko maakuntaan. Koskaan ei voi tietää missä kunkin marttayhdistyksen jäsenet liikkuvat kesän aikana. Retkelle ja talkoisiin ovat tervetulleita marttojen lisäksi kaikki kiinnostuneet ja retken edullinen hinta on kaikille sama.

 

Toivottavasti tavataan Herättäjäjuhlien ravintolatoimen talkootehtävissä ja elokuun retkellä! Ihanaa kesää teille kaikille martoille!

 

Joukkomuonitus- ja ilmastoretkiterveisin

 

Tiina Anola-Pukkila, kotitalousasiantuntija

Pohjois-Karjalan Martat ry, Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu

p. 050 448 3321 | www.martat.fi

 

 

 

 

 

 

Hei,

liitteenä on Pohjois-Karjalan Marttojen tiedote 2/2022, jonka voit käydä lukemassa myös osoitteessa https://www.martat.fi/pohjois-karjala/yhdistystoimijoille/tiedotteet/

Tiedote on lähetetty yhdistysten puheenjohtajille ja sihteereille. Toivomme, että jaatte tiedotetta eteenpäin yhdistystenne jäsenille.

Toivottavasti tapaamme kesällä paljon marttoja talkoilemassa niin piirakkapajalla kuin Herättäjäjuhlillakin.

 

Aurinkoista kesää toivottaa Marttakeskuksen väki!

 

Liperin Martat ry:n

VUOSIKOKOUS 23.3.2022 klo 18.00 YHTEISÖTALOLLA!

Käsitellään sääntömääräiset asiat.

TERVETULOA!

 

 

 

 

 

Marttailta 3.3.2022 klo18.00 Yhteisötalolla. Reetan tarina "Elämäni esiliinat".

Tervetuloa!

 

 

 

 

 

 

Tervehdys Marttakeskuksesta! Muistuttelen tulevista ketjukoulutuksista. Näistä voi saada aiheita omiin yhdistysiltoihin. Ketjukoulutukset ovat maksuttomia, mutta osallistujien tulee olla Marttojen jäseniä. Ketjukoulutukset tapahtuvat etänä, jolloin matka ei ole este osallistumiselle. Muutama osallistuja mahtuu toki Marttakeskuksenkin kursseille.

 

lmoittautuminen Ketjukoulutuksiin ja muille kursseille onnistuu P-K:n Marttojen Tapahtumakalenterin kautta: https://www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtumakalenteri/

  • ke 27.10. klo 17–20 Ketjukoulutus: Yksi maapallo riittää/Teams

Lisätietoja: Maarit Sallinen-Uusoksa, kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija, maarit.sallinen-uusoksa@martat.fi, 050 448 3335

Tervehtien

Maria Kahreman

viestintäassistentti

Pohjois-Karjalan Martat ry

Koskikatu 5-7, 80100 Joensuu

toimisto 050 448 1125

tiedotus.pohjois-karjala@martat.fi

www.martat.fi/pohjois-karjala

Facebook | Twitter | Instagram | MartatTV

 

 

RUOKAKURSSEJA

  • Suomalaista superruokaa (1/2) -kurssi 26.5. klo 17-20, Marttakeskus, Joensuu, hinta 27-30 €

 

Kursseille ilmoittaudutaan Marttojen Tapahtumakalenterin kautta https://www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtumakalenteri/.

YHDISTYSKIRJE                                                                                                        12.10.2021
 

Hyvät yhdistysten puheenjohtajat ja hallitusväki,

 

toivottavasti koronan jälkeen toiminta yhdistyksissä on lähetenyt  hyvin käyntiin. Toiminnanjohtajan alueelliset yhdistysillat ovat ainakin koonneet mukavasti marttoja yhteen. Kohtaamiset kasvokkain ovat kovin odotettuja ja tärkeitä.

 

Yhdistystoiminnan virkistämiseksi, ja ensi vuoden teema ”Kohtaamisen ja yhdenvertaisuus” mielessä pitäen, vertaismartat vierailevat oman alueensa yhdistyksissä jo tänä syksynä. Ottakaa siis  mahdollisimman pian yhteyttä alueenne vertaismarttaan, ja pyytäkää häntä  yhdistysiltaanne.  Tehtävä on heille mieluinen. Vertaismartan kanssa voi vain vaihtaa kuulumisia tai ideoida ja suunnitella yhteisiä tapahtumia. Heiltä voi myös pyytää apua mm. mobiilimartta-sovellukseen tai viestintää liittyvissä asioissa.  Ohessa alueiden vertaismarttojen yhteystiedot yhteydenottoanne varten.

 

Kitee alue: Kaija Halttunen                                 kaija.halttunen1@luukku.com

Kesälahti: Päivi Leinonen                                     pta.leinone@gmail.com

Rääkkylä: Kaija Halttunen ja Päivi Leinonen samat sähköpostit kuin yllä

Enon alue: Riitta Varis                                           riika.an.varis@gmail.com

Nurmes: Ulla Rautiainen                                      rautiainenulla1@gmail.com

Lieksa: Päivi Valkonen                                           paivivalkonen@hotmail.com

Ilomantsi: Kristiina Ikonen                                   tiikonen@gmail.com

Outokumpu: Johanna Nieminen                      niemisto.johanna@gmail.com

Liperi: Seija Riissanen                                            seija.riissanen@gmail.com

Polvijärvi: Päivi Walling                                         paivi.walling@gmail.com

Juuka: Tuula Graafmans-Ikonen                       tuula.ikonengraafmans@gmail.com

 

 

Joensuun alueella ei ole tällä hetkellä vertaismarttaa. Mielestäni myös Kiihtelys-Pyhäselkä -alueella olisi hyvä olla oma vertaismarttansa. Jos kiinnostuit asiasta, toivon sinun ilmoittautuvan minulle. : )

 

 

Muistutan teitä myös muutamasta ajankohtaisesta koulutuksesta, jotka on tarkoitettu martoille.

 

Yksi maapallo riittää -ketjukoulutus

Ketjukoulutukseen voi osallistua 2-3 marttaa/yhdistys. Koulutuksessa puhutaan kohtuullisesta kulutuksesta sekä valintojen vaikutuksesta luonnonvarojen kulutukseen ja hiilijalanjälkeen. Koulutus sisältää pohdintaa sekä tutustumista käytännönläheisesti aiheeseen.

Ketjukoulutukseen voi osallistua joko paikanpäällä tai etänä Teamsillä. Ketjukoulutus on osallistujille maksuton. Koulutuksen jälkeen osallistujat vievät illan aiheita eteenpäin ja voivat nostaa niitä esille omassa marttaillassa. Ilmoittautuminen https://www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtuma/yksi-maapallo-riittaa-ketjukoulutus-27-10-marttakeskus-joensuu/?post-id=151980

 

ILMASTOviisaita koulutuksia marraskuussa 2021 ja alkuvuonna 2022

 

Juuresleipiä, smoothiebowlia, tuorepuuroa, soodaa ja etikkaa siivouksen avuksi, kierrätysaskarteluideoita mm. kahvipusseista ja tuikkukipoista – monenlaista mukavaa teemaa tarjolla, tervetuloa mukaan koulutuksiin! Kouluilla on hyvinvointiviikkoja ja teemapäiviä, jolloin marttojakin pyydetään mukaan pitämään pientä työpajaa. Nyt on pyyntöjä tullut mm. Heinävaaran, Karsikon, Utran, Polvijärven ja Outokummun koululle ja kohderyhmänä ovat mukavan ikäiset 4.-6. luokkalaiset. Kaikista kolmesta aiheesta sekä ILMASTOruukku-teemasta valmistuu aineistot ja ohjeistukset, joiden avulla on helppo mennä vieraaksi koululle.

 

ILMASTOvälipala - maistuvaa, ilmastokestävää ja terveellistä välipalaa koululaisille

ke 3.11.2021 klo 17–20, Marttakeskus, Joensuu

ma 8.11.2021 klo 17-20, opetuskeittiö, Polvijärvi

ke 17.11.2021 klo 17-20, opetuskeittiö, Outokumpu

ti 1.2.2022 klo 17–20, Heinävaaran seurojentalo, Kiihtelysvaara

 

ILMASTOkierrätysaskartelu - materiaalien hyödyntäminen uudelleen sekä niiden käyttö esim. askartelussa

ke 10.11.2021 klo 17-19.30, Marttakeskus, Joensuu

 

ILMASTOsiivous - ekologista siivousta, pyykkäystä ja isoäidin vinkkejä

ti 11.1.2022 klo 17–19, Kovero tai Heinävaara

to 13.1.2022 klo 17–19.30, Marttakeskus, Joensuu

 

Koulutukset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ilmoittautumiset https://www.martat.fi/pohjois-karjala/tapahtumat/kategoria/ilmastokoti/ . Lisätietoja tai ryhmäilmoittautumiset Tiina Anola-Pukkila, p. 0504483321.

 

 

 

 

 

Syysillat pimenevät, mutta yhteiset marttaillat lämmittävät mieltä.

 

Menoa ja meininkiä syksyn toimintaan!

 

yst.terv. Heli Hjälm

toiminnanjohtaja